Nieuwsflits

Naar aanleiding van de ramp met de Grenfell Tower in Londen werd ik juni 2017 geinterviewd op radio 1 over de Nederlandse regels. Hier staat het radio-interview

 

Bij alle hoogbouwbranden dringt de vraag zich op naar een vergelijking met de Londense Grenfell ramp. De NOS stelde me enkele vragen na de brand in mei 2020 in de Arabische Emiraten. Hier staat het artikel.

 

Leuk om zo uitgebreid in het nieuws te komen: naar aanleiding van een brand in een hoogbouw hotel in Dubai vroeg een journalist van de NOS nieuwssite mij naar een aantal basisprincipes bij de brandveiligheid van hoogbouw. De inhoud is door de NOS nogal vrij weergegeven als citaten, maar voor de duidelijkheid: de titel is niet van mij afkomstig. Zie http://nos.nl/artikel/2078200-wolkenkrabber-zoals-in-dubai-nooit-echt-brandveilig.html

 

Het is een heel werk maar ook interessant om nieuwe onderzoeksscripties over brandveiligheid te beoordelen, dus al een paar jaar ben ik betrokken bij de IFV-VVBA-scriptieprijs. Namens de VVBA las ik er dit jaar 12 (!) en samen met dhr. Ruytenbeek we nomineerden er drie voor de prijs in 2016. Zie de link naar de IFV-VVBA-scriptieprijs 2016 voor de nominaties.

 

Gebouwen hoger dan 20 m hebben in de regel een brandweerlift. Een brandwerende lobby daarvoor is sinds 2012 verplicht. Eerder was dat een rookwerende lobby. De ontwerper heeft wel enige vrijheid bij het ruimtelijk ontwerp en hoeft niet alle wensen van vergunningverleners naadloos op te volgen. Erik Janse onderzocht welke eisen wel en niet gelden en waarom dan wel en de 'commissie Koudijs' ondersteunde zijn advies.